top of page

עוסק פטור/מורשה, זעיר ומה שבינהם

  • תמונת הסופר/ת: דורית אלטר
    דורית אלטר
  • 18 בדצמ׳ 2024
  • זמן קריאה 4 דקות

עודכן: 1 בינו׳

מאמר זה ידבר על ההגדרות של עסק ברשויות המס, שהן שונות מרשות לרשות.

אך לפני שנתחיל לצלול לתוך הגדרות אלו, עלינו להבין מספר מושגים, שלעיתים רבים מאיתנו מתבלבלים ביניהם.

נתחיל בהגדרת מחזור. מחזור המכירות. למחזור המכירות נכנסות כל ההכנסות של העסק (רק הכנסות מהעסק) לפני שנגענו בכלל בהוצאות. גביתי מלקוח 1,000 ₪ + מע"מ, כלומר 1,170 ₪, המחזור הינו 1,000 ₪.  ומכאן סך ההכנסות, סך הכספים שגבינו מלקוחות בתקופה מסוימת, לפני שהוספנו את המע"מ, זהו מחזור המכירות של העסק לאותה תקופה.

מושג נוסף שחשוב להבין הוא רווח. הרווח, הוא ההכנסות (או המחזור מהפסקה הקודמת), בניכוי ההוצאות המוכרות של העסק.

אופס, השתמשנו במושג נוסף בפסקה הקודמת אז נעצור לרגע להסביר אותו. הוצאה מוכרת היא הוצאה ששימשה אותנו לצורך השגת ההכנסה. ישנו הוצאות מוכרות שהן ברורות ונכונות לכל סוגי העסקים (למשל שכר הטרחה ששולם ליועץ מס/רו"ח בעבור ניהול החשבונות של העסק) וישנן הוצאות שהן ספציפיות ומוכרות עבור עסק אחד, אך אינן מוכרות עבור עסק אחר. (לדוגמא: קרם פנים הוא הוצאה מוכרת לקוסמטיקאיות, אך לא הוצאה מוכרת לאף עסק אחר. בוטוקס הוא הוצאה מוכרת לרופא שמזריק ללקוחותיו אך לא הוצאה מוכרת לעסק אחר ואפשר כמובן למצוא עוד ועוד ).

אז אחרי שלמדנו מהו מחזר ומהו רווח, אפשר לחזור לנושא המאמר המקורי.

כפי שאנחנו יודעים, ישנן 3 רשויות מס, מע"מ, מס הכנסה וביטוח לאומי. בכל רשות העסק מוגדר אחרת, ונשען על נתון אחר.



3 רשויות מס. בכל רשות קיימות הגדרות שונות לעסקים המתבססות על נתונים אחרים של העסק
3 רשויות. 3 הגדרות שונות (לפחות)

מע"מ:

במע"מ עסק יכול להיות מוגדר בשני אופים: עוסק פטור ועוסק מורשה. איך יודעים לאיזו הגדרה שייך העסק שלנו? לפי המחזור.

עד 120,000 ₪ לשנה (נכון לשנת 2024) העסק הוא עסק פטור. מעל סכום זה – עוסק מורשה. יש הסתייגות לכך, המשיכו עוד 2 פסקאות ותבינו.

פטור ממה? פטור מתשלום מע"מ. כלומר, עוסק פטור, שמחזור עסקאותיו אינו עולה על 120,000 בשנה (2025) לא יגבה מע"מ מלקוחותיו וכמובן לא יתקזז על מע"מ שמשלם לספקיו. עסק כזה יוציא קבלות בלבד (לא חשבוניות מס) וידווח למע"מ אחת לשנה, עד ה 31/1 של השנה העוקבת על מחזור ההכנסות של השנה שהסתיימה.

חשוב להדגיש כי יש מספר סוגי עסקים שגם אם מחזור המכירות שלהם נמוך מ 120,000 ₪ לשנה, אינם יכולים להיכנס להגדרת עוסק פטור. הרשימה סגורה ומופיעה בסעיף 13 לתקנות וצווים של מס ערך מוסף.

מעל מחזור של 120,000 ₪  הגדרת העסק היא עוסק מורשה. על עוסק מורשה להוציא חשבוניות מס על הכנסות, יכול וצריך להתקזז על המע"מ ששילם עבור הוצאות מוכרות. מדווח למע"מ אחת לחודש או לחודשיים בהתאם למה שקבעה הרשות.

חשוב לציין שמס ערך מוסף הוא מס סופי. בכל חודש/חודשיים, יחושב המס אותו עליכם לשלם, ולאחר דיווח מחזור העסקאות, ההוצאות המוכרות והמע"מ על שני סעיפים אלו – תשלמו לרשות את הסכום הנדרש לאותה תקופה.

 

מס הכנסה:

במס הכנסה כולנו מוגדרים כנישומים. והחבות במס מחושבת לא על סמך מחזור המכירות אלא על סמך הרווח. הכנסות פחות הוצאות מוכרות. או במילים אחרות ההכנסה החייבת.

החל משנת 2024, נכנסה לתוקף הגדרה נוספת, והיא עסק זעיר. מטרת הגדרה זו הינה להיטיב עם עסקים קטנים, שמחזור ההכנסות שלהם אינו עולה על 120,000 ₪ בשנה. כן, לצורך הגדרה זו במס הכנסה (ורק לצורך כך) חזרנו להסתכל על המחזור ולא על הרווח.

הנושא של עסק זעיר חדש ובהחלט מגיעה לו תשומת לב נפרדת. ולכן, תוכלו למצוא באתר מאמר המוקדש כולו לנושא זה.



רק נאמר פה, שמי שצופה מחזור הנמוך מ 120,000 ₪ בשנה, והחליט להגדיר עצמו כעסק פטור למע"מ, שישקול ויבדוק האם יכול להיות גם עסק זעיר לצרכי מס הכנסה.

אז מה שקובע כמה מס הכנסה נשלם , הוא כאמור הרווח, הכנסות פחות הוצאות, ההכנסה החייבת.  שאלו את המייצג שלכם לגבי ההוצאות המוכרות לעסק שלכם. כמובן שאפשר לעבוד עם ההיגיון, אך לעיתים יש דברים שלא חשבנו שיוכלו להיות מוכרים והמייצג שלכם ידריך אתם בעניין זה.

גם למס הכנסה הדיווח יכול להיות חודשי או דו חודשי, בהתאם למה שנקבע על ידי הרשות.

חשוב לציין כי במקרה זה, מדי תקופת דיווח (חודש/חודשיים) אנחנו משלמים מקדמות. מס על חשבון. מס שאינו סופי. הדבר נובע מכך שמס ההכנסה הוא שנתי, וישנם דברים נוספים המשפיעים על החבות במס ולא נלקחים במהלך השנה. הוצאות חד פעמיות, הפקדות לסוציאליות שהאישורים בגינן מגיעים רק בתום השנה ועוד.

שיעור המקדמות נקבע על ידי הרשות, אך בכוחו של המייצג, לאחר שבחן את נתוני העסק, להקטין או להגדיל את תשלום המקדמות ואף לבטלן לגמרי, במידה והעסק אינו מגיע לחבות במס.  אצלנו, באלטר יעוץ, הנושא נבדק באופן תדיר, ונלקחות בחשבון בחישובי המס הערכות על אותם דברים שאינם מגיעים לשולחננו באופן חודשי אלא אחת לשנה, וזאת על מנת לנסות ולייצר איזון בדוח השנתי על ידי תשלום מס אמת כבר במהלך השנה. וכך, לא תופתעו בסוף השנה עם הגשת הדו"ח השנתי, לא מהחזר מס גדול וחלילה מכך, לא מחבות גדולה במס שלא צפיתם שתיווצר.

ביטוח לאומי:

נתחיל בזה שביטוח לאומי אינו מס. כשמו כן הוא, הוא ביטוח (בדומה לביטוח חיים המוכר).

תשלומי הביטוח הלאומי מבטחים אותנו על מצב של פגיעה בעבודה, ימי מילואים ולידה.

בעל עסק יוגדר כעצמאי בביטוח לאומי, ויבוטח על פי הרווח, במידה ועונה על אחד משלושת התנאים הבאים:

·         עובד מעל 20 שעות בשבוע

·         הכנסתו החודשית הממוצעת שווה או  עולה על 50% מהשכר הממוצע במשק (6,268 ₪ בשנת 2024).

·         עובד מעל 12 שעות בשבוע והכנסתו החודשית הממוצעת שווה או עולה על 15% מהשכר הממוצע במשק (1,880 ₪ בשנת 2024).

כלומר, אם מצאתם את עצמכם עונים על אחד משלושת התנאים שלעיל, אתם מוגדרים כעצמאיים בביטוח לאומי, משלמים מקדמות ביטוח לאומי לפי הרווח, ומבוטחים.

במידה ואינכם עונים על אחד מהתנאים שלעיל, נניח שהעסק הוא קצת יותר מתחביב ולמעשה עיקר הכנסתם הינה כשכירים, ואתם עובדים פחות מ 12 שעות בשבוע בעסק, תוכלו להיות מוגדרים בביטוח לאומי כעצמאיים שאינם עונים להגדרה.

במצב זה, לא תשלמו מקדמות לביטוח לאומי אך לא תהיו מבוטחים בביטוח לאומי על החלק של ההכנסה הנובע מהעסק. בקרות מקרה ביטוחי המכוסה על ידי ביטוח לאומי – תחושב הגמלה רק על הכנסתכם כשכירים.


לשאלות נוספות בהגדרת העסק שלכם, צרו קשר ונשמח לסייע




 

 


 

 

 

 

Comments


bottom of page